KRİPTOLOJİ (CRYPTOLOGY) NEDİR?
Kriptografiyle (şifre) ilgili bilim dalıdır. Gizli yazıları ve şifrelenmiş olan belgeleri ele alan inceleme bütünlüğüdür. Şifreleme metotları ve algoritmaları günümüz şartları içinde genellikle kullanılmaktadır. İletişimin gerçekleştirildiği metinlerin, seslerin, görüntülerin vb. iletişim kullanımlarının belirli sisteme göre şifrelenerek iletilmesiyle güvenlik önlemleri alınılmış olur. Metin, ses, görsel, video vb. dokümanların güvenli hat üstünde alıcıya iletilmesiyle aradaki iletişimin içeriği güvenli hale gelirken tarafların asayişi de böylelikle sağlanılmış olmaktadır. Ortaya çıkabilecek muhtemel güvenlik açıklıklarını önlemek gerekmektedir. Firmaların şifre bilimine önem vermesiyle ve bilgi güvenliğini de sağlamasıyla şifreleme yolları bayağı gelişmeler kat etmiştir. Siber güvenliğin ortak noktası kolluk kuvvetleri ve güvenlik birimleride olduğundandır ki özellikle askeri kurumlarda şifre bilimi önemlidir. Güvenirliğini ve güvenliğini sağlayabilmek adına bambaşka seçenekler de düşünülmelidir. Kriptografiye örnekler verilir ise; AES, DES, RSA, Blowfish vb. Örneklendirme faslının hemen ardından kriptografinin tekniklerine de değinmesem olmazdı ve değinecek olunur ise
Plaintext/Cleartext (Düz Metin), düz metne denilmektedir.
Ciphertext (Şifre metin), şifrelenmiş metnin tanımıdır.
Cipher (Şifre), şifrelenmeye sahip olmayan düz metnin tamamını şifrelenmiş metne çeviren algoritmadır.
Encipher/Encrypt (Şifreleme) Düz metni şifrelenmiş metne çevirme işlemidir.
Decipher/Decrypt (Çözümleme) Şifreli metni fark edip düz metni çözümlemedir.
Simetrik şifreleme, basit kullanıma ve oldukça yaygın kullanıma sahip olan şifreleme yöntemidir. Şifreleme ve şifrelemeyi çözümlemeyi sağlarken yalnızca bir anahtara sahip olunursa kolaylıkla çözümlendirilir. Başlıca kullanılan şifreleme algoritmaları; AES, DES, Blowfish, IDEA…
Asimetrik şifreleme, simetrik şifrelemenin çözümlendirilmesi durumunun tersine bir anahtara değil iki (açık ve özel) anahtara ihtiyaç vardır. Günümüz elektronik ürünleri asimetrik şifrelemeye yönelmeye devam etmektedir. Başlıca kullanılan şifreleme algoritmaları; D-H, RSA, El Gamal…
Steganografi, bilgileri gizlerken şifreleme ve şifreleme algoritmalarından ziyade bambaşka taraflarla işlemleri gerçekleştirmektedir. Çünkü metin, görsel, ses, video vb. dokümanların detayında yer edinir.
Hash (Karma), herhangi bir metnin şifrelenerek okunamaz veya önceden tahmin edilemez hale getirilmesine denilmektedir. Hash sistemi daima bir algoritmaya bağlı olarak çalışır ve günümüzde Hash’i kullanmak için MD2, MD5, SHA, SHA1, SHA256, SHA512 vb. algoritmalardan faydalanılmaktadır. Algoritmanın içerisine algoritmanın etkin kabul görmediği değerler manuel düzenek halinde ekstra karakter girdisi girildiği takdirde salting (tuzlama) terimi gerçekleştirilmektedir ki güvenlik düzeyi daha da artırılabilsin. Hash algoritmaları belirli noktada kırılabilir olduğundandır ki çoğunlukla yüksek güvenlik seviyesine sahip ve tanınmış firmalar yazmış olduğum işleme ,tuzlama, başvurmaktadır.
Değerli vaktinizi ayırıp yazımı okuduğunuz için teşekkürlerimi takdim ederim ve iyi günler geçirmeniz dileklerimle.